En torrflugefiskares dröm

Jag tror att alla som flugfiskar bär på en dröm om att någon gång hitta det ultimata vattnet. Jag var inget undantag. jag planerade och bokade en resa till det jag trodde var min dröm. En flygresa och in i hyrbilen som stod klar på flygplatsen. Med kartan på ratten kom jag till slut fram till orten jag valt ut. Jag var i Soca-dalen, ett område med många underbara strömmar att välja på. Då det är otroligt svårt att välja ut en av alla fantastiska vatten, måste jag ändå välja att berätta om Tolminka. En kristallklar älv som ringlar fram i en sagolik miljö, i en av Sloveniens vackrare dalar. Tar mig tid att läsa av vattnet och ser då den regnbåge som blir mitt mål. En benvit egenhändigt bunden dagslända, blir valet av fluga. Några väl valda kast och jag ser “min” fisk stiga till ytan för att välja just min fluga. Känslan när fisken tar flugan och rusar i väg för att fly, rullen som ackompanjerar linavgången med falsettoner och hjärtat som okontrollerat slår av upphetsning är lika intensiv varje gång det händer. Jag vinner fajten efter tio minuter. Den perfekt skapta regnbågen har fin storlek och underbara teckningar. Bättre start på min resa kunde jag inte önskat.


Att fiska i dessa strömmar efter öring, regnbåge och harr var det jag hade sett fram emot. Får inte heller glömma att nämna den helt unika Marmorata-öringen, som enbart lever i Slovenien. Känslan och upplevelsen av att få en öring som spränger halvmetersgränsen med god marginal på en minimal cdc-fluga är väl så nära önskedrömmen man kan komma. Att i knädjupt vatten se den ta lugnt och försiktigt, sen förändras tystnaden till något som man kan beskriva som allt annat som lugnt. Att sedan släppa tillbaka den till sitt hem kändes som det mest naturligaste. Harren var en överraskning då den är aggressivare än vad man är van vid. Jag var redan under min första resa nära att slå mitt personliga rekord på 1,8kg, men blev ändå inte besviken då den vägde 1,6kg. Sightfishing efter harr i detta kristallklara vatten, var helt klart det bästa jag upplevt inom fiske.


Den slovenska mattraditionen som hämtat influenser både från medelhavsköket och de nordligare alpländerna erbjuder gastronomiska upplevelser som ytterligare förstärks av det goda inhemska ölet. Att slovener dessutom är mycket gästvänliga och tillmötesgående gör det i princip omöjligt att inte trivas i deras sällskap.


Lockas du också av tanken att spela huvudrollen i din egen fiskedröm? Det är svårt att föreställa sig en plats där sannolikheten för detta är större än invid de glittrande turkos-gröna livsådrar, som i skiftande tempo letar sig fram genom sloveniens frodiga alpdalgångar.


Detta är ett paradis som bara kan upplevas i verkligheten.


Language selection:
Swedish English
Flyfishing Guide Slovenia - Phone: +46 73 0847217 - Skicka e-post